Niemand houdt van wachtwoorden maar een sterk wachtwoord is een basis vereiste om datalekken en cyberaanvallen te voorkomen. Toch is het de vraag hoe lang we nog gebruiken zullen gaan maken van wachtwoorden.

Niemand houdt van wachtwoorden maar een sterk wachtwoord is een basis vereiste om datalekken en cyberaanvallen te voorkomen. Toch is het de vraag hoe lang we nog gebruiken zullen gaan maken van wachtwoorden. Wachtwoorden zijn onhandig (het is de grootste ergernis van veel ICT-gebruikers). Met de toenemende cyber criminaliteit worden er steeds meer eisen gesteld aan de complexiteit van het wachtwoord die ook nog eens om de 90 dagen gewijzigd moet worden. Resultaat; we hebben zoveel verschillende wachtwoorden dat we ze eigenlijk nu al niet meer kunnen onthouden.

Maar ook is het de vraag hoe veilig wachtwoord zijn, met behulp van social engineering zijn simpele wachtwoorden te achterhalen op het darkweb zijn complete databases vol met wachtwoorden te koop. Het bezit van het gebruikersnaam en wachtwoord is bij veel apps voldoende om toegang te kunnen krijgen tot al uw gegevens.

Multi-factor authenticatie

En dus verplichten steeds meer bedrijven hun en personeel om gebruik te gaan maken van multifactor authenticatie ook wel 2FA (2-factor authenticatie) genoemd. Mutlifactor authenticatie voegt een extra authenticatie laag toe bovenop de gebruikersnaam en het wachtwoord. Bijvoorbeeld een push bericht op je telefoon die vraagt of het klopt dat je wilt inloggen op jouw e-mailaccount vanuit Rotterdam.

Password less

Microsoft werkt momenteel hard aan een wereld zonder wachtwoorden. Microsoft wilt dit gaan bereiken met behulp van Azure AD. Een onderdeel van Microsoft 365 dat het inloggen van verschillende apps aan elkaar koppelt en daarmee het inloggen op meerdere apps vanuit 1 login actie mogelijk maakt. 

Password-less maakt medewerkers productiever maar ook het beheer van de omgeving wordt eenvoudiger. Een medewerker die uit dienst gaat hoeft maar één keer geblokkeerd te worden om toegang tot meerdere applicaties te blokkeren. 

Windows Hello

Windows Hello is een andere functie waarmee Microsoft het gebruik van wachtwoorden wilt laten vervangen. Windows Hello maakt gebruik van biometrische authenticatie door met behulp van een speciale camera jouw gezicht of vingerafdruk te scannen. Herkend de camera jou als persoon dan word je ingelogd zonder dat je hiervoor een wachtwoord nodig hebt. Windows Hello is een standaard functionaliteit van Windows 10 en is eenvoudig in te schakelen.

Door Azure AD en Windows Hello met elkaar te combineren heb je helemaal geen wachtwoord meer nodig om in te loggen op jouw verschillende apps. Niet alleen Microsoft maakt gebruik van deze techniek, ook de nieuwe iPhone X van Apple kent deze functionaliteit als Face ID.

Een wereld zonder wachtwoorden

Bedrijfsdata beter beveiligd en medewerkers productiever maken, het zijn 2 voordelen van een password-less omgeving. Een wereld zonder wachtwoorden is geen toekomstmuziek maar nu al mogelijk met behulp van Windows 10 en Microsoft 365. Neem gerust eens contact op om te kijken hoe we jouw organisatie password-less kunnen maken.