Door de toenemende digitalisering in het bedrijfsleven ontstaat er steeds meer data, dit wordt ook wel Big Data genoemd. Deze data is voor organisaties erg waardevol maar wordt niet altijd volledig benut omdat het te veel informatie is of te complex om te bekijken. In dit blog beschrijven wij de mogelijkheden om big data te visualiseren in 1 dashboard met behulp van Microsoft Power BI.

Eerder schreven wij een blog over het belang van KPI’s inzichtelijk maken binnen uw organisatie met behulp van een tv op kantoor. Een tv ophangen is eenvoudig maar hoe zorgt u ervoor dat uw tv deze KPI’s op een goede manier weergeeft?

Door de toenemende digitalisering in het bedrijfsleven ontstaat er steeds meer data, dit wordt ook wel Big Data genoemd. Deze data is voor organisaties erg waardevol maar wordt niet altijd volledig benut omdat het te veel informatie is of te complex om te bekijken.

In dit blog beschrijven wij de mogelijkheden om big data te visualiseren in 1 dashboard met behulp van Microsoft Power BI zodat u meer inzicht krijgt in uw organisatie.

Wat is Microsoft Power BI?

Power BI is een pakket van Microsoft en sindskort ook een onderdeel van Office 365. Power BI maakt het mogelijk om gegevens vanuit verschillende databronnen inzichtelijk te maken en deze inzichten te delen. De inzichten komen tot leven in de Power BI dashboards die 360-graden beeld geven van de belangrijkste statistieken op één plaats en real time. Deze inzichten kunnen weergegeven worden op elk device (Power BI Mobile apps) en kunnen sinds kort zelfs weergegeven worden in web- of mobiele applicaties (Power BI Embedded).

De databronnen van Power BI kunnen in de cloud aanwezig zijn, bijvoorbeeld een database in Microsoft Azure maar er zijn ook meerdere standaard koppelingen met cloud services beschikbaar zoals Google Analytics, Exact, Mailchimp, Facebook en Dynamics CRM. Met behulp van PowerBI Gateways is het mogelijk om data vanuit een lokale database te importeren en bijna real-time weer te geven in de cloud dashboards.

Power BI is gratis voor alle Office 365 gebruikers, wanneer u gebruikt wil maken van de Pro versie dan kost deze 8,40 per maand per gebruiker. Bij het Office 365 Enterprise E5 abonnement is Power BI Pro gratis inbegrepen.

PowerBI-versies

Marketing dashboard

Voor dit blog hebben wij een dashboard ingericht dat vrijwel voor elke organisatie van toegevoegde waarde kan zijn. Een simpel dashboard met inzichten dat in minder dan een uur tijd is te bouwen. Het dashboard bevat de volgende koppelingen:

 – Google Analytics voor website statistieken.
 – Google Adwords voor campagne statistieken
 – Mailchimp voor statistieken vanuit nieuwsbriefcampagnes
 – Facebook voor statistieken over onze social media activiteiten op Facebook

bi marketing dashboard
Bovenstaande bronnen zijn als standaard koppeling beschikbaar in PowerBI. Een compleet overzicht van de standaard databronnen is hier te vinden. Naast deze standaard beschikbare koppelingen is vrijwel elke database of toepassing te koppelen met behulp van de Power BI Gateway.

Microsoft Power BI Desktop

De Power BI Desktop applicatie maakt het mogelijk voor gebruikers om drag-and-drop data te connecten en uiteindelijk visualisaties weer te geven op dashboards. Deze dashboards kunnen vervolgens gepubliceerd worden naar de cloud, zodat ze te gebruiken zijn door collega’s of in software applicaties. Power BI is een Windows Applicatie en om deze te gebruiken dient er een Power BI abonnement aangeschaft te worden.

Het gebruik van Power BI omvat o.a. de volgende stappen:

1. Databronnen connecten
2. Data opschonen en transformeren
3. Data analyseren en weergeven in dashboards
4. Publiceren en weergeven op elk device of gebruiken in software applicaties

Power-BI-Desktop

Microsoft Power BI Gateway

Met de Power BI Gateway is het mogelijk om bestaande databronnen, on-premise, te connecten zodat deze gebruikt kunnen worden in de Power BI dashboards. De Gateway is er in twee varianten; de Personal en de Enterprise variant. De Gateway is een software applicatie die de synchronisatie verzorgd tussen de databron en de Power BI cloud. Uiteraard heeft de Enterprise variant meer mogelijkheden, o.a. Live Connection to Analyses Services en DirectQuery voor SQL Server.
Power BI Gateway
PowerBI app

Microsoft Power BI Mobile apps

De Power BI gepubliceerde dashboards zijn op mobiele apparaten te bekijken. Er zijn apps beschikbaar voor iOS (iPad of iPhone), Apple Watch, Android phone en Windows 10 telefoons. Met de mobiele app is het o.a. mogelijk om interactie te hebben met de rapporten, en alerts te ontvangen als er data wijzigt.

Microsoft Power BI Embedded

Power BI Embedded is een Microsoft Azure service die het mogelijk maakt voor developers om interactieve rapporten te gebruiken in web- en mobiele applicaties.  De bestaande architectuur of opzet van deze applicaties hoeft hiervoor niet aangepast te worden en zodoende is het gebruik van Power BI Embedded een laagdrempelige manier om visualisaties te maken en te gebruiken. Gebruikers van de web- of mobiele applicatie hebben geen licentie nodig van Power BI. De Software leverancier betaalt alleen het gebruik van de Power BI visualisaties (o.a. per weergave). Op dit moment (12 juni 2016) is Microsoft Power BI Embedded nog in preview en zijn er een beperkt aantal datasources beschikbaar. Dit zijn Azure SQL Database, Azure SQL Data Warehouse en Spark on Azure HDInsight. De autenticatie en authorisatie van de visualisaties verloopt middels App Tokens.
Flowchart

Power BI integreren met Digitale Werkplek

Voor onze digitale werkplek oplossingen Workspace as a Service en Digitale Werkplek voor de Zorg is het nu ook mogelijk om widgets vanuit Microsoft Power BI te integreren in uw digitale werkplek.
Workspace 365

B-K IT Solutions en Power BI

Het is duidelijk dat het visualiseren van uw bedrijfsdata veel voordelen kan hebben voor vrijwel elke organisatie. Door de visualisatie kijgen uw medewerkers meer inzicht in de processen die zij uitvoeren wat de productiviteit bevorderd. Ook kan de data u helpen om de wensen van uw klanten beter te begrijpen. Niet alleen via een tv op kantoor maar ook onderweg via de app of als integratie in uw intranet.
 
Wilt u in uw organisatie ook aan de slag gaan met Power BI? Wij kunnen uw organisatie helpen met advies en een plan voordat het project start. Zo weet u zeker dat de KPI’s die u voor ogen heeft ook daadwerkelijke toegevoegde waarden creëren voor uw organisatie. Neem voor meer informatie contact met ons op.